1. Introduktion

1.1 Havet - vores fortid og fremtid

Dine forfædre var små organismer, der levede i havet for 3,5 milliarder år siden. De var det første liv på jorden og med evolution som drivkraft, gav de ophav til alt det liv, vi kender.

I dag, milliarder af år senere, rummer Danmarks havområder en mangfoldig natur med alt fra koraldyr og gråsæler til pighajer. 

Uden at vi tænker over det, påvirker havet os hver eneste dag. Det har for eksempel indflydelse på, hvor varmt det bliver i din sommerferie, og hvor koldt det er om vinteren. Det gælder ikke kun vejret i Danmark, for mere end 70 procent af jordens overflade er dækket af hav, og cirkulationen af havets vandmasser har betydning for klimaet på hele jordkloden.

Med global opvarmning stiger temperaturen i vores havområder og på land, og vi risikerer, at vandstanden stiger så meget, at store dele af Danmark bliver oversvømmet i fremtiden.

1.1. Stime af Tobis ved Bornholm.

Samtidig er flere milliarder mennesker afhængige af mad fra havet, som også stadig rummer uudforskede områder med undersøiske vulkaner, tusindvis af bjerge og ukendte arter. Måske kan de hjælpe os med at løse fremtidens udfordringer med at finde ny medicin, vedvarende energi eller noget helt tredje.

Havet spiller en afgørende rolle for os og vores fremtid, men hvordan påvirker vi havmiljøet?

Hvert år tilfører vi tonsvis af plastik til Danmarks havområder, og en del af den plastik bliver spist af havets dyr, som tror, at det er mad. Man kan også finde menneskeskabte giftstoffer i alt fra den mindste alge til den største hval, og samtidig kan dyr på havbunden risikere at dø af iltmangel, når næringsstoffer fra vores fødevareproduktion ender i havet. 

Spørgsmålet er, hvordan vores havmiljø skal være fremover. Det har vi selv indflydelse på, og derfor er det vigtigt at forstå, hvordan havet fungerer som økosystem.

 

DOWNLOAD GRUNDBOGEN

Du kan downloade en PDF med hele grundbogen her.